Benodigdheden:
8 eieren, gesplitst
250 gr. roomboter, op kamertemperatuur
250 gr. poedersuiker, gezeefd
80 gr. bloem, gezeefd
2 tl. kaneelpoeder
1 tl. kardemonpoeder
1 tl. nootmuskaatpoeder
1 tl. kruidnagelpoeder
2-3 el. Hoenkwee meel, groen (indien gewenst)
snufje zout
springvorm 23 cm, bekleed met bakpapier
Klop de eierdooiers met de suiker in 10 min. tot een lichtgeel, romig en luchtig mengsel dat als een dik lint van de gardes loopt. Het is zeker in volume verdubbeld.
Klop de boter met de mixer minstens 15 min. tot luchtig en dik vloeibaar.
Neem een grote, brandschone kom. Klop de eiwitten in de kom met een snuf zout goed stijf.
Gebruik een flinke kom, want het beslag heeft uiteindelijk veel volume. Spatel de boter, eiwitten en bloem in delen om de beurt luchtig door het eierdooier-suikermengsel.
Doe iets minder dan de helft van het beslag in een andere kom en schep alle kruiden erbij en roer het zo luchtig mogelijk om.
Bij het andere beslag voeg je eventueel net zoveel hoenkwee meel toe tot je de gewenste groene kleur hebt.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zet de met bakpapier beklede springvorm 2 min. in het midden van de voorverwarmde oven. Neem de springvorm uit de oven, schep er een pollepel groen beslag zonder specerijen in en verdeel het egaal over de bodem van de springvorm. De bodem moet heel dun bedekt zijn met een laagje (als je even wacht met uitsmeren smelt de boter in het beslag en wordt het makkelijker om het te verdelen). Bak de laag in ongeveer 6-7 min. in het midden van de oven gaar. Strijk voorzichtig een heel dun laagje zachte boter over de eerste deeglaag. Als dit niet lukt, omdat de deeglaag stuk gaat, is die nog net niet gaar genoeg. Zet dan de laag eerst nog 1-2 min. terug in de oven.
Verdeel nu gelijkmatig 1 pollepel bruin beslag met specerijen over de eerste laag en spreid deze gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel.
Bak de laag weer 6-7 min. in het midden van de oven.
Ga zo door met lagen maken tot het beslag op is, eindig met een witte laag.
Schuif na 6 lagen een lege bakplaat onder in de oven, zo temper je de onderwarmte.
Bak de laatste laag iets langer dan de rest, maar zorg dat de bovenkant niet te bruin wordt.
Haal de spekkoek uit de oven laat hem afkoelen en bewaar hem in de koelkast (de volgende dag is de spekkoek nog lekkerder!)