De Christmas Pudding wordt net als de Christmas Cake in meerdere dagen gemaakt. Ook de ingrediëten lijken wel wat op elkaar maar het grote verschil zit in de bereiding. De Christmas Cake wordt gebakken en de Pudding wordt gekookt.
Benodigdheden voor dag 1:
550 gr. gemengd gedroogd fruit (pruimen, donkere en lichte rozijnen, abrikozen en cranberries)
250 ml. Pedro Ximénez sherry
100 ml. Grand Marnier
Meng het fijngesneden fruit en de drank in een pan en verwarm het een beetje zodat het fruit lekker kan wellen en laat dit een etmaal staan.
Benodigdheden voor dag 2:
100 gr. bloem
125 gr. broodkruim
150 gr. reuzel
150 gr. bruine basterdsuiker
1 tl. kaneel
1/4 tl. gemalen kruidnagel
1 tl. bakpoeder
geraspte schil van een citroen
3 eieren
1 middelgrote appel, geschild en geraspt
2 el. honing
Meng al deze ingrediënten in een kom en doe er tot slot de gewelde vruchtjen bij.
Voor het koken van deze pudding gebruik ik de volgende vorm
Doe het beslag in de vorm en laat dit 5 uur koken maar zorg wel dat de onderkant van de puddingvorm de pan niet raakt door er een treefje onder te zetten (o.a. te koop bij Blokker) en check af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. De puddingvorm moet ongeveer tot halverwege onder water staan.
Na 5 uur koken en een nachtje afkoelen ziet de Christmas Pudding er zo uit.
Giet nog een flinke scheut Grand Marnier (of andere sterke drank) over de pudding en haal hem uit de vorm en wikkel hem in twee lagen bakpapier en vervolgens in een laag folie, doe hem terug in de vorm en laat hem zo tot Kerst op een koele plek staan.
Met Kerst pak je de Christmas Pudding uit en kook je hem in de vorm nogmaals 3 uur. Daarna haal je hem uit vorm en stort je hem op een bord. Eventueel kan je hem dan nog flamberen of je serveert hem met bourbon boter of eggnog.